AKTIVNOSTI

Lokalna samouprava Kraljevo prezentovala je svoje kompanije i privredno – turističke potencijale na dvodnevnom Sajamu privrede i preduzetništva EKSPO NIŠ 2018 koji je održan 13. i 14. decembra u niškoj hali “Čair”. 

Ova sajamska manifestacija, koja se odvija u organizaciji Gradske opštine Pantelej, pod pokroviteljstvom Grada Niša i uz podršku republičkih institucija, pre svega Privredne komore Srbije okupila je oko 150 izlagača iz svih krajeva zemlje.

Dobnitnici priznanja za ukupan sajamski nastup pored grada Kraljevo su  “Light Electric Group” doo i “SEPON” iz Kraljeva.

U utorak 27. Novembra 2018.godine, održana je peta sednica Parlamenta privrednika PKS - RPK Moravičkog i Raškog upravnog okruga.  Sednicom je predsedavao g-din Dragoljub Vukadinović, predsednik Parlamenta i predsednik Upravnog odbora kompanije Metalac a.d. Gornji Milanovac.

U Privrednoj komori Srbije - Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog upravnog okruga, 22. novembra 2018. godine, održana je Zajednička sednica odbora industrije, poljoprivrede i usluga na temu: „Digitalna transformacija- kako izazove pretvoriti u prilike"

Erazmus za mlade preduzetnike je prekogranični program razmene preduzetnika sa ciljem podrške novim i potencijalnim preduzetnicima da steknu odgovarajuće veštine upravljanja malim i srednjim preduzećima, tako što će u periodu od jednog do šest meseci raditi sa iskusnim preduzetnikom u jednoj od evropskih država.

U okviru skupa pod nazivom „Podrška za razvoj preduzetništva i malog biznisa“ , prezentovane su usluge Komercijalne banke koje se odnose na savremeni način poslovanja elektronskog i mobilnog bankarstva. Skup je održan 07. novembra  2018. godine u Regionalnoj privrednoj komori Moravičkog i Raškog upravnog okruga.

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog upravnog okruga organizovala je 24.oktobra 2018. godine sastanak Parlamenta privrednika u proširenom sastavu na temu: „Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje“. Prisutnim privrednicima i članovima Parlamenta privrednika u uvodnom delu obratili su se Zvonko Tufegdžić, direktor PKS-RPK Kraljevo, Predrag Terzić, gradonačelnik Grada Kraljeva i Milena Bakšunović, predsednica Privrednog suda u Kraljevu.

Ministarstvo privrede u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavilo je privrednicima Raškog i Moravičkog upravnog okruga Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima i Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.
Jelica Trninić Šišović, šef odseka za normativne, pravne i studijsko-analitičke poslove Sektora za privredna društva i privredne registre i Sandra Tasić, samostalni savetnik u Odseku za normativne, pravne i studijsko analitičke poslove su vrlo detaljno i sistematično  predstavile ova dva zakona.

Ministarstvo finansija i Uprava za javne nabavke sprovešće javnu raspravu o Nacrtu zakona o javnim nabavkama, u periodu od 3. do 22. oktobra 2018. godine. Nadležne institucije pozivaju privrednike da učestvuju u raspravi i doprinesu kreiranju najboljih zakonskih rešenja.

U okviru Projekta za poboljšanje investicione klime u Srbiji, koji sprovodi Medjunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz podršku Britanske ambasade u Srbiji, u organizaciji Privredne komora Srbije u Regionalnoj privrednoj komori Moravičkog i Raškog upravnog okruga održane su dve sektorske fokus grupe u cilju konsultacija sa predstavnicima privrednih društava radi dobijanja preporuka za optimizaciju i pojednostavljenje administrativnih postupaka.

U Laboratoriji ’’3D Impuls’’ na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, od 10. do 14.septembra 2018.godine, održana je obuka Modula 3-Optimizacija alata za brizganje. Obuka je održana u okviru projekta ‘’Digitalne tehnologije za razvoj proizvoda’’ , koji realizuje Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu uz podršku Privredne komore Srbije.