Milion evra za žensko preduzetništvo

Vlada Srbije opredeliće milion evra za podršku ženskom preduzetništvu, najavio je premijer Aleksandar Vučić na okruglom stolu "Žensko preduzetništvo - potencijal za razvoj" koji je organizovala Privredna komora Srbije.

Premijer je, na skupu u Kovačici, rekao da će Vlada povećati podršku ženskom preduzetništvu u ovoj godini sa 250.000 evra na milion evra, koja će se realizovati preko Razvojne agencije Srbije.Ocenio je da su uvek dame tokom školovanja bile uspešnije, ali da se to nekako izgubi posle školovanja i da posle sve važne pozicije zauzimaju muškarci.“To moramo da promenimo, ne bih da podilazim ženama, nego kvalitet treba da ispliva i da oni koji su bolji treba da budu ispred“, poručio je premijer.

Pitanje ženskog preduzetništva je pitanje rodne ravnopravnosti, ali i ekonomsko pitanje, budući da taj vid preduzetništva treba da poboljša napredak privrede i bude generator novih radnih mesta, ukazala je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović. Joksimović je kao problem navela to što je žensko preduzetništvo bazirano na mikro preduzećima, koja su lokalno orijentisana.

Na okruglom stolu je ukazano na veliki potencijal ženskog preduzetništva, koji nije u potpunosti iskorišćen. Nermina Ljubović, direktorka Sektora za privredni sistem PKS rekla je da je žena na rukovodećim pozicijama sve više, ali i da statistika potvrđuje da ekonomski potencijal nije iskorišćen - zaposleno je manje od 40 odsto, samo 26 odsto preduzeća i firmi je u rukama žena, a tek oko 15 odsto žena obavlja samostalno posao.

Svoje viđenje i iskustvo u ženskom preduzetništvu iznela je i preduzetnica sa područja RPK Kraljevo, Božana Pantović, vlasnica i direktorka „ Konfekcije Elipsa“ iz Kraljeva. Potvrdila je da je posle dugogodišnjeg rada uspela da stvori brend i preduzeće sa 160 zaposlenih, od čega su 98% žene. Istakla je težnju ove porodične firme da i dalje šire proizvodnju, da posao nije lak, ali da se upornim i timskim radom može sve postići.