Održani poslovni susreti „Lanac vrednosti privrede Vrnjačke Banje“

U Kongresnom centru Hotela „Zvezda“ Vrnjačka Banja. 13. i 14. oktobra 2016.godine, održani su poslovni susreti „Lanac vrednosti privrede Vrnjačke Banje“.

Poslovne susrete je organizovala Regionalna privredna komora Kraljevo uz podršku Ministarstva za privredu Republike Srbije i opštine Vrnjačka Banja.

Ova manifestacija je imala za cilj da pospeši umrežavanje privrednih subjekata na regionalnom nivou i uspostavljanje lokalnog lanaca vrednosti dobavljača, što je u skladu sa specifičnim ciljevima Strategije za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period 2015-2020.godine.

Poslovni susreti „Lanac vrednosti privrede Vrnjačke Banje“ su održani u okviru "Evropska nedelja preduzetništva" i deo su šireg projekta Evropske komisije, pan-evropske kampanje koje se odvijaju u 37 zemalja Evropske Unije. Događaj je objavljen na European SME Week website.

U okviru svečanog otvaranja, privrednike je u ulozi domaćina pozdravio zamenik predsednika opštine Vrnjačka Banja, g-din Ivan  Džatić. U ime organizatora, preko 60 učesnika privrednog skupa, pozdravio je predsednik Regionalne privredne komore Kraljevo, g-din Petrašin Jakovljević,  nakon koga je usledilo obraćanje  predsednika Područne privredne komore Trebinje, g-dina Dušana  Koljibabića.

U radnom delu privrednih susreta, održan je Stručni skup,  jedanaest učesnika iz Vrnjačke Banje je predstavilo svoje ključne proizvode i usluge, i održani su bilateralni razgovori privrednika.

U B2B razgovorima je pored 16 učesnika iz Vrnjačke Banje, učestvovalo 20 privrednih subjekata iz Čačka, Gornjeg Milanovca, Kraljeva, Lučana, Kruševca i Aleksandrovca, kao i privredna delegacija Područne privredne komore Trebinje, koja pokriva grad Trebinje i osam opština: Bileća, Gacko, Ljubinje, Nevesinje, Berkovići, Foča, Kalinovik i Istočni Mostar.

U okviru Stručnog skupa, privrednicima je predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj, g-din Dejan Tonić, predstavio program „Saveti za mala i srednja preduzeća“, u okviru koga EBRD donira do 10.000 evra za određene aktivnosti koje se odnose na unapređenje poslovanja. G-din Milan Ljušić je predstavio aktuelne programe finansiranja Fonda za razvoj, dok je g-đa Snežana Pešić govorila o novim elektronskim uslugama Privredne komore Srbije. Privrednici su imali prilike da o Cloud sistemu čuju od  predstavnika Telekoma.Dok je o uslugama AOF-ija govorio g-din Nikola Tegeltija, sa akcentom na usluge faktoringa, kao jednog od značajnih alata za naplatu potraživanja.  

Drugog radnog dana održan je Okrugli sto „Značaj udruživanja za razvoj preduzetništva“ u kome su učestvovali privrednici iz Vrnjačke Banje, Čačka i Kraljeva, kao i predstavnik LER-a opštine Vrnjačka Banja. Predstavnici Opšteg udruženja preduzetnika Čačak su upoznali učesnike Okruglog stola sa modelom saradnje privrednika sa lokalnom samoupravom kroz Sporazum o saradnji. O značaju udruživanja i javnom zalaganju govorio je g-din Radisav Marjanović, predsednik Regionalne zajednice preduzetnika Regionalne privredne komore Kraljevo.

TV prilog Televizije Melos poslovnih susreta možete pogledati  na linku  

https://www.youtube.com/watch?v=1T1wm2rz2xY

Poslovni susreti „Lanac vrednosti privrede Vrnjačke Banje“, su omogućili da se mala i srednja preduzeća i preduzetnici bolje povežu na nivou regiona, kao i da se ostvari poslovna saradnja sa privrednicima Područne privredne komore Trebinje, što će doprineti daljem razvoju i podizanju nivoa konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i preduzetnišva kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou.