Održan seminar na temu „Zaštita prepoznatljivosti malih i srednjih preduzeća pravima intelektualne svojine“.

U četvrtak, 6. aprila 2017. godine, u Regionalnoj privrednoj komori Moravičkog i Raškog upravnog okruga Privredne komore Srbije održan seminar „Zaštita prepoznatljivosti malih i srednjih preduzeća pravima intelektualne svojine“.

 

Nakon uvodnog obraćanja predstavnika PKS, Komore Kraljevo i Zavoda za intelektualnu svojinu kada su predstavljeni i ciljevi projekta VIP4SME, tokom seminara privrednici iz regiona su imali prilike da čuju koja prava im stoje na raspolaganju u procesu razvoja novih proizvoda kako bi svoju prepoznatljivost zaštitili na adekvatan način. Tokom prvog dela seminara upoznali su se sa predmetom i postupcima zaštite pronalazaka patentom, znakova razlikovanja žigom i industrijskim dizajnom.

S obzirom da je većina učesnika bila iz oblasti poljoprivrede, predstavnici proizvođača mlečnih proizvoda bili su veoma zainteresovani da čuju mogućnosti zaštite nekom od oznaka geografskog porekla Kraljevačkog kajmaka. Drugi deo seminara je bio posvećen ovoj temi u kojoj su pored predstavnika Zavoda za intelektualnu svojinu uzeli učešće i predstavnici lokalnih institucija koji su već imali određene aktivnosti u prošlosti u pogledu definisanja geografskog područja kao i karakteristika i procesa proizvodnje ovog proizvoda.