Osnovana Sekcija za tekstil Moravičkog i Raškog upravnog okruga

U Regionalnoj privrednoj komori Moravičkog i Raškog upravnog okruga u četvrtak 28. juna 2018. godine održana je konstitutivna sednica Sekcije za tekstil, koja je deo Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije. Konstitutivnoj sednici je prisustvovalo 10 vlasnika/direktora privrednih subjekata iz Kraljeva, Čačka, Gornjeg Milanovca i Novog Pazara. Za predsednika sekcije izabran je Boro Radoičić –Tiffany Čačak, a za potpredsednike izabrani su: Tigrin Kačar – „Stig“ Novi Pazar, Božana Pantović – „Elipsa“ Kraljevo i Bogosav Radosavljević - „Ramicom“ Kraljevo. Sednici je pored privrednika koji se bave ovom delatnošću prisustvovao i g. Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije. Svi prisutni upoznati su sa stanjem tekstilne industrije kako u Srbiji, tako i na području RPK Kraljevo, sa posebnim naglaskom da je prvi put ostvaren suficit u spoljnotrgovinskom razmeni industrije tekstila, odeće, kože i obuće u 2017. godine, kao i sa novim načinom funkcionisanja komorskog sistema i sa sledećim inicijativama koje je Privredna komora Srbije uputila Ministarstvu finansija i Ministarstvu rad:

Inicijativa za smanjenje poreskog opterećenja zarada; Inicijativa za smanjenje poreza na dobit pravnih lica sa 15% na 10% i Inicijativa za izmenu Zakona o radu u cilju sprečavanja mogućnosti zloupotrebebolovanja zaposlenih.

Prisutni članovi Sekcije za tekstil su u diskusiji o problemima koji opterećuju tekstilnu industriju kao niskoakumulativnu granu, sa prosečnim platama ispod republičkog proseka, naveli da je jedan od glavnih problema koji opterećuje poslovanje i problem obezbeđivanja adekvatne radne snage, zato podrzavaju:

Inicijativu za smanjenje poreskog opterećenja zarada sa predlogom da smanjenje treba da bude veće u tekstilnoj industriji kao radno intenzivnoj grani. Inače, na osnovu zvaničnih statističkih podataka u Moravičkom i Raškom upravnom okrugu registrovanaje 191 privredno društvo u oblasti tekstilne industrije sa 3.241 zaposlenim. S obzirom na to da je tekstilna industrija niskoprofitabilna grana privrede prosečna plata u 2017. godini bez poreza i doprinosa je bila 34.523 dinara a u proizvodnji odevnih predmeta je 28.825 dinara. Na nivou države neophodan je sistematski prilaz edukaciji i povećanju kompetentnosti kadrova za potrebe tekstilne industrije, jer se kompetentna radna snaga može produkovati jedino u obrazovnom sistemu koji je prilagođen potrebama tekstilne industrije, tako da su  prisutni informisani da se u okviru dualnog modela obrazovanja koji počinje od naredne godine u Čačku, Sjenici, Kraljevu, Gornjem Milanovcu i Novom Pazaru uvodi novi obrazovni profil III stepena- modni krojač.